Poznáte Mariu Montessori a montessori hračky?

montessori_hracky

Aj vy ste sa už stretli s pojmom montessori, respektíve montessori hračky, ale netušíte, o čo vlastne ide? Uvažujete, či sa nejedná len o akýsi novodobý trend alebo snahu predajcov nalákať zákazníkov na kúpu hračiek? Určite nie! Montessori hračky totiž majú svoju tradíciu a pri vývoji detí aj veľký význam. O pojme, a vlastne aj o osobe Marie Montessori, si teda povieme viac.

Kto bola Maria Montessori?

maria_montessoriŽena, ktorá výrazne zmenila vnímanie detí a pohľad dospelých na ne. To bola Maria Montessori. Vôbec prvá žena, ktorá v Taliansku v roku 1896 úspešne ukončila štúdium medicíny. Jej život, a takisto aj výsledky jej práce, sú skutočne obdivuhodné.

Ako vyštudovaná psychiatrička sa špecializovala najmä na detské nervové choroby. A v tejto práci dosiahla výsledky, z ktorých sa pri výchove a vzdelávaní detí čerpá dodnes. Maria dokázala svojimi metódami podporiť duševný rozvoj a vzdelávanie mentálne zaostalých detí. Vďaka jej systémom pedagogiky sa choré deti naučili čítať a písať.

Potom, čo dosiahla úžasné výsledky s hendikepovanými deťmi, začala sa venovať aj zdravým deťom. V roku 1907 založila prvú materskú školu – „Dom detí“, kde vyučovala za použitia princípov montessori pedagogiky. Išlo o podporu zmyslového vnímania a motorických zručností detí.

Deti, ktoré boli do toho času vychovávané autoritatívnou formou, mali zrazu možnosť venovať sa činnostiam, ktoré ich napĺňali. Maria Montessori totiž verila, že deti sa najviac naučia nie počúvaním autority, ale vlastnou aktívnou skúsenosťou. Tento systém edukácie detí sa ukázal ako naozaj účinný a montessori pedagogika sa rozšírila prakticky do celého sveta.

Počas svojho života sa Maria Montessori venovala vzdelávaniu učiteľov, prednášaniu o montessori princípoch učenia a zakladaniu materských škôl nielen v Európe, ale dokonca aj v USA, či Indii. Za svoju celoživotnú prácu bola tri krát nominovaná na Nobelovu cenu za mier. Zomrela v roku 1952 v Holandsku. Po smrti v jej stopách šiel syn Mario a v súčasnosti aj vnučka Renaldine.

Aké sú montessori hračky

drevene_pocitadloČo sú to teda montessori hračky? Tieto hračky rešpektujú osobnosť dieťaťa a jeho tempo vývoja. Platí, že dieťaťu sa má v pravej chvíli ponúknuť to, čo ho zaujíma a vyhovuje jeho aktuálnym potrebám. Ako napríklad montessori hračky pre najmenších, s ktorými môže pracovať už malé bábätko! Montessori hračky majú za úlohu:

  • rozvíjať zmyslové vnímanie detí
  • hravou formou podporovať budovanie vlastných skúseností detí
  • rozvíjať tvorivosť detí
  • podporovať deti v samostatnosti
  • rozvíjať fantáziu detí

Montessori hračky si môžete kúpiť aj v našom eshope Kúpiť »


Práve preto sú mnohé montessori hračky v podstate veľmi jednoduché. Vyrobené z prírodných materiálov, a často aj bez farieb. Ako napríklad drevené počítadlo. Dieťa sa prioritne sústredí na to, čo z nich dokáže postaviť a nerušia ho ďalšie podnety. Vďaka montessori hračkám je učenie a rozvíjanie dieťaťa naozaj hrou!

Foto: Pubblico dominio, Collegamento